07.01.2016
Väkevien alkoholijuomien valmistus:
Väkevät alkoholijuomat valmistetaan tislaamalla. Väkevät alkoholijuomat on yli 22%.
Väkevien alkoholijuomien makuun ja ominaisuuksiin vaikuttaa: Käytetty raaka- aine, Kypsytysaik, Kypsytysastian materiaali, Onko tuote suodatettu, Sekoitetaanko eri tislauseriä keskenään vai ei, Maustetaanko juoma
Raaka-aineina väkevien alkoholijuomien valmistuksessa käytetään erialisia viljalajeja, maltaat, hiivat, peruna, katajanmarjoja ja vesi. Valmistukseen käytetään kahta tislaustapaa. Pannutislaus ja kolonnitislaus.
Pannutislausmenetelmässä alkoholi kuumennetaan. Se höyrystyy ja kulkee ylijuoksuputken kautta jäähdyttimeen jolloin se tiivistyy nesteeksi. Neste kerätään tynnyreihin. Koska pannutislausmenetelmällä valmistettavat alkoholit tislataan vähintään 2 kertaa niin alkoholista tulee erittäin neutraalia.
Kolonnitislausmenetelmä on jatkuvaa ja nopeaa tislausta. Pannutislaus on hidasta ja vaatii paljon työvoimaa niin kolonnitislaus on edullista ja vaatii vähän työvoimaa. Jos alkoholin halutaan olevan aromikas ja mausteinen käytetään pannutislausta koska siinä säilyy raaka-aineiden omat maut. Kolonnitislauksessa alkoholipitoisuus nousee suureksi ja useimmat makuaineet häviävät tislauksessa.
Maustamattomat viinat: Venäjä, Puola, Suomi, Yhdysvallat, Kanada ja Ruotsi suurimmat valmistusmaat. Votkaa valmistetaan nykyään yleensä viljasta, mutta sitä voidaan tislata muistakin tärkkelystä sisältävistä aineksista. Monissa muissa maissa votkaa valmistetaan myös esimerkiksi sokerijuurikkaan jalostuksesta jääneistä jätteistä, viinirypäleistä tai muista hedelmistä. Maun erot tekee tislaustapa ja sokeri- ja alkoholipitoisuus. Kolonnitislaus. Monikäyttöiset vodkat ja viinat tarjoillaan drinkkisekoituksissa tai jääkylmänä snapsina. Esim koskenkorva, Absolut vodka. Juomasekoituksia on esim. Bloody Mary, Vodka lime. Monet vodkat maustetaan tislauksen jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti